Pages

Saturday, July 23, 2011

facebook load faster


ramai yang merungut facebook lembab dan lambat loading dua tiga hari ni. Ada berita yang memberitahu ,masalah ni terjadi disebabkan gempa bumi tang berlaku di Jepun menyebabkan kabel bawah laut terjejas dan ada sedikit kerosakan. Untuk kali ni aku nak bagi tutorial macammana nak buat loading page facebook lebih cepat dan tak menyakitkan hati .
ADA 6 STEP UNTUK TURORIAL NI. SILA IKUT SATU PERSATU OKEHH!!
STEP 1. mula mula buka My Computer
image
STEP 2. Copy    perkataan nie  
 C:\Windows\System32\drivers\etc\   
pastu pastekan dalam address bar di atas sekali tu dan tekan ENTER..seperti contoh di atas
lepas tu akan jadi macam ni
image
STEP 3. anda nampak kan file yang bernama “hosts” ?open file tu . Right click dan pilih open with Notepad
image
bila dah open. Akan keluar file macam ini
image
STEP 4, JANGAN EDIT ATAU KACAU code lain.sekarang anda cuma perlu  pastekan perkataan dibawah ini dibahagian paling bawah file tersebut
pastekan perkataan ini
203.106.85.66 www.facebook.com
203.106.85.66 facebook.com
dan akan jadi seperti ini
image
STEP 5. lepas tu tekan SAVE .Pilih save as type –All Files dan gantikan file “hosts” tersebut
image
STEP 6 .dan siap. Browser anda akan menjadi laju sekarang. Kalau lambat jugak, memang ada masalah dengan berukben atau streamyx atau P1W1Max anda…
PERHATIAN : ada sesetengah pengguna yang menghadapi masalah TAK BOLEH SAVE file tersebut. Macammana untuk selesaikan masalah tu?senang ja. Ikut tutorial dibawah
Buka file “hosts” seperti di awal tutorial dan copy file tersebut ke Desktop.Edit seperti STEP 4 di awal turorial ini dan SAVE di DESKTOP .
image
kemudian Copy file “hosts” tersebut dan paste di bahagian awal tadi. DiC:\Windows\System32\drivers\etc\  (STEP 2).Gantikan file sedia ada dengan file yang telah anda edit .
 Dan siap untuk diguna
Sekian untuk tutorial kali ni. Harap korang faham. Ada masalah jangan segan segan untuk komen disini.InsyaAllah akan dijawab.


P/S :ORIGINAL COPY FROM BLOG HAZRILHAFIZ. THANKS :) dan http://embunmenitis-yaya.blogspot.com
        :SHARING IS CARING :p
        :NAK COPY KLIK CTRL + C  SERENTAK :)

2 comments:

Joey und Pim said...

Interesting topics 'm excited

tumpang tanya said...

cmna nk hilang kn masalah limited access

Post a Comment